Forgotten man

Emlékek tükre

2017. november 13. 17:50 - Forgotten man

Emlékek tükre... a kiállítás, amely Andrej Arszenyjevics Tarkovszkij orosz filmrendező, forgatókönyvírónak állít emléket avagy tükröt a Műcsarnokban. 

Tarkovszkij az egykori Szovjetunió területén látta meg a napvilágot 1932-ben. Szülei művészi vénájának köszönhetően zenét és festészetet tanult a gimnáziumban. A világháború idején menekülnie kellett családjával. Először az arab nyelvet tanulmányozta, majd a Bányászati Intézetbe került. Két évet töltött egy geológiai expedícióval  Szibériában, onnan visszatérve iratkozott be a Moszkvai Filmfőiskolára. Karrierje 1962-ben kezdődött az Iván gyermekkora című filmjével. A zajos nemzetközi sikerek után, 1974-ben kezdte el önéletrajzi filmje, a Tükör forgatását.

Az alkotása főhőse Alekszej azaz Tarkovszkij maga. A főszereplő nem látható, a film képei az ő emlékeit, álmait, életének fontosabb állomásait elevenítik fel. A magát halálos betegnek tartó Alekszej delírikus utazását dokumentumfilm- és híradórészletek egészítik ki. A forgatókönyv vázát az a több, mint 500 fotó adja, amelyet a Tarkovszkij család barátja, Lev Gornung készített a harmincas években. Ezeknek a páratlan és kézzel fogható emlékeknek köszönhető Tarkovszkij filmjének különös hangulata. A rendező, a Tükörben egyedülállóan képes összekapcsolni a saját életét, hitét, gondolatait az akkori orosz társadalmat és kultúrát feszegető kérdésekkel. 

Az Emlékek tükre című kiállítás nemcsak a Lev Gornung készített képeket gyűjti csokorba. Az álomszerű képek mintha egy kulcslyukon keresztül lopott pillanatot rögzítenének. Intim, családi pillanatokat tár elénk. Olyan érzést keltenek, mintha egy időhurokban kerülvén, jelen időben, mi magunk is részesei lennénk az elcsípett és meglesett momentumoknak. Ezt a rabul ejtő gyűjteményt egészítik ki a Tükör forgatásán készült pillanatfelvételek illetve standfotók, mintegy reflexióként válaszolnak a Tarkovszkij család mindennapjait megörökítő sorozatra. A kiállítás nagyszerűsége nemcsak a fotókban, önmagukban rejlik. Az archív felvételek és a filmkockák együtt egy új, harmadik műalkotást létrehozva vezetnek el bennünket mind a Tarkovszkij életmű-, mind a Tükör átfogóbb és mélyebb értéséhez, megértéséhez.

A kiállítás kurátora a rendező fia, Andrej A. Tarkovszkij, aki húsz éve foglalkozik édesapja hagyatékának feldolgozásával. A különös érzékenységgel válogatott gyűjtemény illetve az ahhoz kapcsolódó vetítések, rendezvények december tizedikéig várják látogatókat. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://forgottenman.blog.hu/api/trackback/id/tr5113263085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása