Forgotten man

Színház az egész világ....

2018. március 06. 12:04 - Forgotten man

Sandro Miller Malkovich, Malkovich, Malkovich - Tisztelet a kamera mestereinek című kiállítása a napokban nyílt meg a Műcsarnokban. 

 A Budapest FotóFesztivál rendezvényei hozzák el a tavaszt a főváros kiállító termeiben. A 2017-ben életre hívott rendezvénysorozat egy két hónapot átívelő kiállítássorozat keretében mutatja be magyar és nemzetközi fotográfia friss termését. Az eseménysorozat nyitó rendezvénye Sandro Miller egyedülálló tisztelgése a művészet nagyjai előtt. Millert Irving Penn képei inspirálták, 16 évesen döntött úgy: maga is fotózni fog. Az alapokat autodidakta módon sajátította el. Rendkívüli tehetségét mi sem bizonyítja jobban, hogy alig tíz év alatt a világ egyik legkeresettebb reklámfotósa lett. John Malkovich-hoz fűződő kapcsolata a kilencvenes évek óra tart, egy színházi fotósorozat kapcsán találkoztak. Nem véletlen, hogy Miller ötletével a "gumiarcú" színészt kereste meg, aki azonnal igent mondott a rendkívüli kihívásra. 

Az elkészült, 35 képet látva igazi össz-művészeti élményt kapunk. A színház varázsa, a film mélysége és az objektív biztosította örök lét csodálatos találkozása ez a nem mindennapi kiállítás. Minden egyes alkotás tükrözi a jelmez, a smink, a világítás művészi komplexitását. John Malkovich az átváltozást megelőzően behatóan tanulmányozta az eredeti fotókat éppúgy, mint a karaktereket magukat. Az lenceculture.com egyik cikkében azt nyilatkozta: "Újságíró családból jöttem, ahol mindenki azt ismételte: a kamera sosem hazudik. Megkaptam a lehetőséget, hogy magam is felfedezzem az állítás igazságát". 

Malkovich zsenialitása nem csupán karakter megformáló képességében rejlik. Míg tökéletesen átadja önmagát  Albert Einstein, Che Guevara, John Lennon, Marilyn Monroe vagy Andy Warhol alakjának, ugyanakkor újrafogalmazza, a saját képére formálja azokat. Tehetsége úgy tud előtérbe tolakodni, hogy mindeközben diszkréten meghúzódik, kalapot emel Miller tehetsége, képi nyelvezete előtt. 

 

A kiállítás megnyitóján Miller úgy fogalmazott: "az álmaink bármikor valóra válhatnak, ha van bennünk szenvedély, kitartás és keményen dolgozunk rajtuk. A most bemutatásra kerülő projekt ezt hivatott bizonyítani." Miller és Malkovich álma nem csupán valóra vált. A sorozat által bepillanthatunk egy zseniális művész és múzsája intim alkotói pillanatában, amely valóban igazi tiszteletadás az amerikai fotóművészet nagyjai előtt. 

A kiállítás május 13-ig látogatható exkluzív tárlatvezetések keretében is. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://forgottenman.blog.hu/api/trackback/id/tr7913716062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása