Forgotten man

Sztárcsinálók

2017. június 22. 16:12 - Forgotten man

A Városmajori Szabadtéri Színpad vendégjátékaként járt Budapesten a tatabányai Sztárcsinálók. Az első magyar rockoperaként számon tartott előadás ősbemutatója 1981 nyarán volt. A Jászai Mari Színház az idei évadban tűzte műsorára a legendás darabot.

A történet az ókori Rómában játszódik, fő motorja az ambiciózus Agrippina és Seneca, akik az uralkodásra már alkalmatlan Claudius megmérgezésével segítik trónra az ifjú Nérót. A bábjátékosok megtisztítják Néró környezetét, hogy a háttérből gond nélkül kormányozhassanak. Ám a marionett figura túl nő mesterein: költői ambícióitól hajtva a maga útját járja ezzel felülírva anyja és nevelője terveit. Kicsapongó életmódja és a mai áthallásokkal tarkított paranoid félelme a vélt vagy valós ellenfelektől megállíthatatlan ámokfutásba torkollik.

Nagy Viktor nem először állítja színpadra az előadást, éppen ezért átgondoltabb rendezői koncepciót, több ötletet vár a néző az előadástól. A határozott karmesteri elképzelés hiánya azonban nem von le a színészek teljesítményéből. A társulat tagjai hatalmas alázattal, példaértékű fegyelemmel játsszák végig a közel három órás előadást. A Városmajori Színpadon legendásan rossz a zenés előadások hangosítása. Sajnos ez ezúttal sincs másképp. Ennek ellenére a színészek dacolva körülményekkel -- a hol működő-, hol kikapcsoló portokkal; a gerjedő monitorokkal és a torz zenei alappal -- kiváló teljesítményt nyújtanak. A szereposztás egésze az elvártnak megfelelően énekel. A prózai színészek közül kiemelném Danis Lídiát, aki meglepően jó hangi adottságokkal rendelkezik és habár rutintalan színésznek számít zenés szerepekben, a tőle megszokott magas színvonallal alakítja Locusta karakterét. Szabó Emília Ulricája szintén figyelemre méltó: elementáris erővel hozza az eltaszított szerelmest. Énektudása lehengerlő. Erdélyi Timea ugyancsak az est meglepetései közé tartozik. Habár őt több zenés szerepben láthatta a közönség, az utóbbi években rengeteget fejlődött az énektudása. Kiválóan énekli Octavia dalát. A Nérót alakító Sándor Péter fiatal kora ellenére számos zenés főszerepet tudhat maga mögött, nem véletlenül.  Mikola Gergő Juvenalisként illetve György Rózsa Sándor Kipriosként villant néhány gyönyörű pillanatot. Öröm három kiváló muzikalitású és jó ének technikájú fiatal színészt hallani.

Crespo Rodrigo ezúttal is bizonyította, hogy jó darab- és színészválasztással lehet kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani; magas színvonalú, szerethető színházat működtetni. Aki teheti: látogasson el Tatabányára a következő évadban, a Sztárcsinálókért mindenképp megéri. 

 

 

 

Néró: Sándor Péter
Seneca: Ódor Kristóf / Jegercsik Csaba
Juvenalis: Mikola Gergő
Octavia: Erdélyi Tímea
Poppea: Bakonyi Csilla
Agrippina: Major Melinda
Locusta: Danis Lídia
Ulrica: Szabó Emília
Tigellinus: Dévai Balázs
Burrus: Timkó János
Kiprios: György Rózsa Sándor
Claudius: Megyeri Zoltán
Britannicus: Blahó Gergely e.h. 
Zodius: Maróti Attila
Tranio: Honti György
Péter: Ágoston Máté
Pál: Kósa Zsolt
Phaon: Bankó Bence
Bővérű nővér 1: Pilnay Sára
Bővérű nővér 2: Sipos Viktória
Bővérű nővér 3: Lass Bea

Továbbá: Balogh Fanni, Hajdú Anita, Mármarosi Tünde, Nagy Márta, Pászthy Viktória, Matkovics Norbert, Pásztor Richárd, Tóth Mihály

 

Díszlet: Csík György
Jelmez: Rátkai Erzsébet
Ügyelő: Pásztor Gábor
Zenei vezető: Zádori László és Rácz Márton
Koreográfus asszisztens: Hajdú Anita
Koreográfus: Gyenes Ildikó
Rendezőasszisztens, súgó: Széplaky Petra

Rendező: Nagy Viktor

A rockopera a Proscenium Szerzői Ügynökség Kft. és a Hartai Zenei Ügynökség Kft. engedélyével kerül bemutatásra.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://forgottenman.blog.hu/api/trackback/id/tr4512613751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása